TERÖR DAVALARI
Devletin anayasal düzenini yıkmayı amaçlayan terör eylemleri sonucunda, zarar gören kişilerin bu zararlarının idare tarafından karşılanmasıdır.
Devlet oluşan bu zararları karşılarken nedensellik bağı ve kusur şartı aramamaktadır. Çünkü oluşan zarar, anayasal düzene karşı yapılan eylemlerin, devletin önlemekle yükümlü olduğu halde önleyememesinden kaynaklı oluşmaktadır.
Terör eylemlerinden zarar gören kişiler kişisel bir husumetten kaynaklı kendi kusur ve fiilleri sonucu değil, toplumun bir bireyi olarak zarar görmektedirler. Kişilere verilen zararlar, ister terör örgütlerinin eylemlerinden, ister terörle mücadele sırasında Devletçe alınan tedbirlerden kaynaklanmış olsun; bu zararların karşılanması sosyal devlet anlayışının bir gereğidir.
Terör eylemlerinden zarar gören kişilerin uğradıkları zararın karşılanması hak ve nesafetin, sosyal dayanışmanın ve sosyal hukuk devleti olmanın bir gereğidir.
Terör Eylemleri Nedeniyle Karşılanacak Zararlar;
- a) Hayvanlara, ağaçlara, ürünlere ve diğer taşınır ve taşınmazlara verilen her türlü zararlar.
- b) Yaralanma, sakatlanma ve ölüm hâllerinde uğranılan zararlar ile tedavi ve cenaze giderleri.
- c) Terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle kişilerin mal varlıklarına ulaşamamalarından kaynaklanan maddî zararlardır.
Çatışmalı ortamda evleri, iş yerleri, araçları veya arazisi zarar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için talepte bulunma hakları bulunmaktadır.
Terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle gerçekleşen ölüm veya sakatlık halinde ölen kişinin desteğinden yoksun kalan kişilerin veya sakatlanan kişinin tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır.
Terör eylemlerinden doğan zararların karşılanabilmesi için zarara yol açan eylemin bir ‘terör eylemi’ olduğunun şüphe bırakmayacak şekilde ortaya konulması gerekir.
Kural olarak, terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören herkes tazminat hakkından yararlanabilir.
Talepte bulunmak için olayın öğrenildiği tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ve her halükarda olay tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talepte bulunulmalıdır.